You are currently browsing the Uncategorized category
Displaying 1 - 5 of 5 entries.

Δίσκος Γάμου (Ποτήρι – Καράφα για Γάμο)

  • Posted on October 22, 2009 at 09:04

Υποχρεώσεις του Κουμπάρου

Προσοχή, προσοχή!
Στο γάμο ο κουμπάρος (ή η κουπάρα…) δε είναι μόνο για να καμαρώνει!

Έχει υποχρεώσεις και μάλιστα εκτός από αυτές που έχουν να κάνουν με το μυστήριο είναι υπεύθυνος να προμηθευτεί μια σειρά από αντικείμενα, όπος ο δίσκος γάμου τα οποία είναι πολύ απαραίτητα για την τέλεση του μυστηρίου!
Σήμερα βέβαια τα περισσότερα ζευγάρια διαλέγουν απο κοινού με τους κουμπάρους τους τα αντικείμενα αυτά και έτσι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν προ… αρνητικής εκπλήξεως, ανακαλύπτοντας την τελευταία στιγμή ότι τα αντικείμενα που επέλεξε ο/η κουμπάος/α δεν ταιριάζουν με το όλο ύφος της γαμήλιας τελετής.

Εμείς συλλέξαμε πληροφορίες για τις βασικές υποχρεώσεις που παραδοσιακά έχει ο κουμπάρος/α και σας τις παρουσιάζουμε:

Ο στολισμός της Εκκλησίας: Ο στολισμός της εκκλησίας είναι υποχρέωση που πρέπει να αναλάβει ο κουμπάρος. Ωστόσο εάν τα “γούστα” του ζευγαριού είναι λίγο ακριβά ο κουμπάρος συνεισφέρει ένα ποσοστό από αυτά. Στον στολισμό συμπεριλαμβάνονται βέβαια και οι λαμπάδες.

Τα γάντια και το πέπλο: Ο κουμπάρος συμμετέχει και σε ένα μικρό κομμάτι της ενδυμασίας της νύφης. Συγκεκριμένα ο κουμπάρος πρέπει να πληρώσει για τα γάντια της νύφης και τον στολισμό που θα βάλει η νύφη στα μαλλιά της (κουάφ ή πέπλο). Και λέμε ότι ο κουμπάρος θα πληρώσει διότι δεν είναι πολλές φορές σε θέση κάνει αυτός την επιλογή. Αυτά που θα πάρει πρέπει να δένουν αρμονικά με το νυφικό.

Δίσκος Ποτήρι Γάμου και στέφανα: Το δισκοπότηρο είναι απαραίτητο για το μυστήριο. Από το ποτήρι θα πιουν οι νεόνυμφοι το κρασί ενώ πάνω στον δίσκο βρίσκονται τα στέφανα. Τα στέφανα είναι και αυτά μια υποχρέωση που πρέπει να αναλάβει ο κουμπάρος.

Δισκος Γαμου

Την εκκλησία: Η εκκλησία θέλει και αυτή ένα ποσό για να τελέσει το μυστήριο. Αυτό γενικά ποικήλει από ενορία σε ενορία. Το έξοδο αυτό πρέπει να το αναλάβει ο κουμπάρος.

Τη μεταφορά του ζευγαριού: Ό κουμπάρος την ημέρα του γάμου είναι υπεύθυνος για την μεταφορά των νεονύμφων. Οι υποχρεώσης το ξεκινούν από το σπίτι της νύφης όπου ο κουμπάρος της παραλαμβάνει και οδηγά το νυφικό αυτοκίνητο. Στην συνέχεια είναι ο ίδιος ο οποίος μεταφέρει το ζευγάρι από την εκκλησία για την φωτογράφιση και στην αίθουσα δεξιώσεων. Τέλος αν χρειάζεται ο κουμπάρος μεταφέρει την νύφη και τον γαμπρό μετά την εκδήλωση. Πολλές φορές η αίθουσα εκδηλώσεων έχει νυφική σουίτα όποτε το ζευγάρι δεν χρειάζεται μεταφορά. Άλλες φορές ο κουμπάρος μένει στο ίδιο ξενοδοχείο οπότε μεταφέρει και το ζευγάρι. Τέλος άλλες φορές ο κουμπάρος δεν είναι σε θέση να οδηγήσει…

Τις μπομπονιέρες: Οι υποχρεώσεις του κουμπάρου όσον αφορά στο μυστήριο τελειώνουν με τις μπομπονιέρες του γάμου.

Το Bachelor πάρτι: Ο κουμπάρος για τον γαμπρό, ή αντίστοιχα η κουμπάρα για την νύφη έίναι εκείνη που επωμίζονται το βάρος της οργάνωσης και της αποπληρωμής του Bachelor πάρτι. Το Bachelor πάρτυ είναι ίσως από τα τελευταία έξοδα του κουμπάρου, ανάλογα με το κέφι όμως μπορέι να δημιουργήσει μια “μαύρη τρύπα” στην τσεπη του. Θέλει χρηστή διαχείριση των χρημάτων και στα προηγούμενα έξοδα του ώστε να μην εκτεθεί οικονομικά λίγο πριν το γάμο.

Το Γαμήλιο δώρο: Μην ξεχνάμε ότι ο κουμπάρος είναι και αυτός ένας καλεσμένος του γάμου, και μάλιστα ένας επίτιμο καλεσμένος. Ως εκ τούτου θα κάνει και αυος ένα γαμήλιο δώρο στο ζευγάρι. Το γαμήλιο δώρο του κουμπάρου έιναι συνήθως κάτι για το σπίτι του ζευγαριού. Επειδή δε ο κουμπάρος ειναι και πολύ φίλος με το ζευγάρι πολλές φορές το γαμήλιο δώρο γίνεται σε συννενόηση με το ζευγάρι ανάλογα με της ελλείψεις του ζευγαριού.

Μικρές Συμβουλές σχετικά με τη Λίστα Γάμου.

  • Posted on April 27, 2009 at 06:37

Ένας τρόπος για να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας για αντικείμενα που θα ταίριαζαν περισσότερο στο χαρακτήρα σας και θα θέλατε στο καινούργιο σας σπίτι, είναι να προετοιμάσετε σε ένα ή περισσότερα καταστήματα λίστα γάμου.
Λίστα ΓάμουΜε αυτό τον τρόπο οι καλεσμένοι σας, αν το επιθυμούν φυσικά, θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους ανάμεσα σε κάποια αντικείμενα που θα είναι σίγουροι ότι σας αρέσουν αλλά πολύ περισσότερο θα έχουν χρηστική αξία για σας στο νέο σπίτι σας. Σε αυτή την περίπτωση τα αντικείμενα αυτά θα τα χρησιμοποιείτε καθημερινά και θα τα χαρείτε πραγματικά.

Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι καλύτερο από το φέρουν οι καλεσμένοι σας δώρα τα οποία δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ ή θα χρειαστεί να αφιερώσετε αργότερα πολύτιμο χρόνο από τη δουλειά σας και τη ζωή σας γενικότερα για να κάνετε αλλαγές, γυρίζοντας από κατάστημα σε κατάστημα και ψάχνοντας να βρείτε κάποιο άλλο αντικείμενο για αλλαγή, ενώ παράλληλα θα έχετε και τον περιορισμό ενός συγκεκριμένου ποσού για την επιλογή σας. Δεν είναι και λίγες οι φορές που φίλες έχουν παραπονεθεί ότι τελικά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων όταν πρόκειται για αλλαγή, μια και το ζευγάρι δεν είναι δυνατό να γνωρίζει το ακριβές ποσό που έχουν δαπανήσει οι φίλοι καλεσμένοι, μειώνουν την αξία του προς αλλαγή αντικειμένου έτσι ώστε να αναγκάσουν το ζευγάρι να πάρει κάποιο αντικείμενο μικρότερης αξίας και το κέρδος του καταστήματος να αυξηθεί.

Αλλά και από την πλευρά των καλεσμένων να το δει κάποιος, σε κάθε περίπτωση η λίστα γάμου είναι μια λύση.
Μην ξεχνάμε ότι και οι καλεσμένοι θα χρειαστεί να αφιερώσουν πολύτιμο χρόνο από τη δουλειά του και τη ζωή του γενικότερα, για να κάνουν την επιλογή δώρου. Μια λίστα γάμου τους “λύνει τα χέρια”. Μπορούν με αυτό τον τρόπο εύκολα και γρήγορα να επιλέξουν κάτι το οποίο θα σας αρέσει σίγουρα, θα ταιριάζει στο χαρακτήρα του σπιτιού σας, θα είναι χρήσιμο και το δώρο τους θα το χαρείτε.

Βέβαια δεν είναι λύση να φτάνουμε και σε ακρότητες. Μπορεί η μία πλευρά να είναι αυτή του ζευγαριού που την επόμενη μέρα του γάμου έχει ένα σπίτι γεμάτο με άχρηστα μικροαντικείμενα τα οποία θα χρειαστεί πολύ χρόνο να αλλάξει 9κάτι που μπορεί να μην το κάνει και ποτέ) αλλά από την άλλη πλευρά σαν ζευγάρι πρέπει να προσέξετε να μην αναγκάσετε τους καλεσμένους σας να περιορίσουν τις επιλογές τους σε κάποιο ακριβό κατάστημα και σε μια λίστα που αποτελείται από πανάκριβα αντικείμενα τα οποία μπορεί οι καλεσμένοι σας να μην μπορούν τελικά να αγοράσουν με το ποσό που έχουν υπολογίσει για δώρο.

Μην ξεχνάτε ότι όλα έχουν σχέση μεταξύ τους.
Αν αποφασίσετε να κάνετε για οικονομικούς ή άλλους λόγους μια λιτή τελετή και δεξίωση, δεν μπορείτε να απαιτήσετε από τους καλεσμένους σας να επισκεφθούν το πιο ακριβό κατάστημα της περιοχής και να διαλέξουν από τη λίστα σας πανάκριβα αντικείμενα. Αν οι καλεσμένοι σας για παράδειγμα λάβουν ένα πρόχειρο και εξόφθαλμα φθηνό προσκλητήριο να γνωρίζεται ότι αμέσως έχουν σχηματίσει μια ανάλογη εικόνα για το χαρακτήρα του γάμου σας. Με ένα τέτοιο προσκλητήριο μην περιμένετε να πείσετε τους καλεσμένους σας να επισκεφθούν το ακριβό κατάστημα της περιοχής και να ξοδέψουν μια περιουσία για να σας αγοράσουν δώρο από τη λίστα που έχετε ανοίξει εκεί. Ένα τέτοιο πρόχειρο και φτηνιάρικο προσκλητήριο θα τους δώσει να καταλάβουν ότι όλη η τελετή και η δεξίωση θα είναι ανάλογη και ανάλογο θα είναι και το δώρο που θα σας φέρουν. Μπορεί εσείς να έχετε αποφασίσει να πάρετε ότι πιο φθηνό και πρόχειρο υπάρχει σε προσκλητήριο γιατί “είναι ένα χαρτί που το πετάνε” και να σκοπεύετε να ξοδέψετε μετά κάτι παραπάνω στη δεξίωση και στην τελετή, αλλά ο καλεσμένος που θα πάρει στα χέρια του “ένα χαρτί για πέταμα” θα σχηματίσει ανάλογη εικόνα για το μυστήριο που θα ακολουθήσει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξέρει ότι η δεξίωση και η τελετή θα είναι περισσότερο προσεγμένη.

Να παραγγείλω παραπάνω προσκλητήρια ή όχι;

  • Posted on March 20, 2009 at 05:01

Πολλά ακούγονται γύρω τριγύρω και είπα να πάρω μια πρωτοβουλία, παρ’ ότι αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει άμεσα, να ρωτήσω και να συγκεντρώσω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορώ και να τις μεταφέρω εδώ σε αυτό το άρθρο έτσι ώστε να πληροφορηθούν οι φίλες μου αναγνώστριες.

Υπάρχει ένα “αστικός μύθος” ότι καλύτερα είναι να παραγγείλεις ακόμα και 100 περισσότερα προσκλητήρια και ας σου μείνουν στο τέλος, παρά να αναγκαστείς να κάνεις συμπληρωματική παραγγελία.
Ο λόγος είναι ότι το κόστος της επανεκτύπωσης 10 ή 20 προσκλητηρίων που μπορεί να σου λείψουν είναι πολύ μεγαλύτερο από το να παραγγείλεις ακόμα και 100 παραπάνω προσκλητήρια από την αρχή.

Είναι αλήθεια τελικά ή μύθος;
Και άν τα πράγματα όταν πρόκειται για προσκλητήρια γάμου μοιάζουν λογικά, τι ακριβώς γίνεται με τη βάπτιση που όλα κι όλα 100 προσκλητήρια θα παραγγείλει κάποιος; Θα χρειαστεί και 100 ακόμα, μη τυχών και ξέχασε κάποιον καλεσμένο;

Πρώτη στάση της “έρευνας” το γειτονικό τυπογραφείο.
Ο κύριος Μπάμπης με χαρά (έτσι τουλάχιστο κατάλαβα εγώ…) σταμάτησε τη μηχανή, άναψε τσιγάρο και μου είπε:
“Άκου καλή μου κοπέλα. Για να βάλω εγώ τη μηχανή μπροστά να σου τυπώσω τα προσκλητήρια χρειάζομαι μισή ώρα. Πρέπει να φτιάξω την πλάκα με το κείμενο σου, να ρυθμίσω τις διαστάσεις του προσκλητηρίου, γιατί κάθε προσκλητήριο έχει άλλες διαστάσεις δεν είναι όλα ίδια, να πλύνω τα παλιά μελάνια και να περάσω το καινούργιο χρώμα μελάνι που διάλεξες για να σου τυπώσω τα γράμματα και γενικά να ασχοληθώ με χίλιες δύο λεπτομέρειες Άμα ξεκινήσει η μηχανή, δεν έχω πρόβλημα τυπώνει 2000 προσκλητήρια την ώρα αλλά τη μισή ώρα που “έφαγα” δεν πρέπει να την πληρωθώ;”

Λογικό μου ακούστηκε αλλά απάντηση στην ερώτησή μου αισθάνθηκα ότι τελικά δεν πήρα.
“Τελικά” ρωτάω “τι να κάνω; Να παραγγείλω παραπάνω ή να έρθω ξανά για επανεκτύπωση άν χρειαστώ;”

“Για τη δουλειά μου που θα φάω μισή ώρα να στήσω τη μηχανή, να μην βγάλω κι εγώ 50 Ευρώ;” με ρωτάει ο κύριος Μπάμπης

Λογικό μου φάνηκε πάλι αλλά απάντηση δεν είχα πάρει.
“Τελικά “ ξαναρωτάω “να παραγείλω παραπάνω;”

“Είναι απλό” μου απαντά “μην τσαντίζεσε. Αν τα παραπάνω κομμάτια που θα παραγείλεις κοστίζουν λιγότερα από τα 50 ευρώ που θα σου ζητήσω όταν θα έρθεις με το καλό για επανεκτύπωση,να παραγγείλεις παραπάνω διαφορετικά παίξε με τις πιθανότητες”

“Τώρα κατάλαβα” απάντησα. Τον ευχαρίστησα και ετοιμάστηκε να φύγω.
Λίγο πριν βγω από την πόρτα μου είπε: “Για καλό και για κακό 20 προσκλητήρια παραπάνω δεν βλάφτουνε, και σε κάθε περίπτωση θα στοιχίσουν πολύ λιγότερο από το ξαναπληρώσεις επανεκτύπωση”.

Αν και είχα μια πολύ λογική απάντηση, κάτι μου έλειπε…

Έτσι κάποια μέρα που σερφάριζα στο internet “έπεσα” πάνω σε ένα e-shop με προσκλητήρια.
Δε χάνω λοιπόν τίποτα να τους στείλω ένα μήνυμα και να ρωτήσω σχετικά, σκέφτηκα.

Έτσι και έκανα. Μετά από λίγες ώρες έλαβα την απάντηση.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το site δεν χρεώνουν παραπάνω αν χρειαστείτε μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας παραπάνω προσκλητήρια.
Δεν ξέρω πως και γιατί αλλά η απάντησή τους ήταν πολύ ξεκάθαρη.

Δεν μπορώ τελικά να πω άν ο μύθος είναι όντως μύθος ή αλήθεια αλλά νομίζω ότι σας κατατόπισα σχετικά όσο καλύτερα μπορούσα.

Λιγη κριτική δεν βλάπτει…

  • Posted on March 11, 2009 at 22:30

Έφτασε στα χέρια μου το προσκλητήριο για το γάμο της κόρης μια φιλικής οικογένειας.
Δεν μπόρεσα να αντισταθώ για λίγη κριτική και κουτσομπολιό!

Μοντέρνο Προσκλητήριο Γάμου Στυλ ΚορσέΠρώτα απ’ όλα (δεν κρατιέμαι…) θα πω αυτά που δεν μου αρέσανε…
Πολύ κορδόνι βρε παιδάκι μου! Εντάξει έχει και λίγο σεξουαλικό υπονοούμενο (κορσές) και μπορεί να “εξιτάρει” κάποιους άντρες, αλλά πολύ κορδόνι βρε παιδάκι μου!
Η πλάκα είναι ότι τελικά μπορείς να το ανοίξεις από πάνω (ή από κάτω αν είσαι λίγο… “ανάποδος”) γιατί έχει ένα “αυτί” που κρατάει την εσωτερική κάρτα.
Γιατί τελικά το κείμενο της πρόσκλησης, αυτό δεν μπορώ να πω μου άρεσε (βλ. παρακάτω λεπτομέρειες) είναι εκτυπωμένο σε μια απλή κάρτα η οποία βρίσκεται μέσα στον “κορσέ”.
Αν λοιπόν δεν έχεις όρεξη για ταλαιπωρία (δηλ. να λύσεις το κορδόνι), αν και όπως είπαμε σε μερικούς μπορεί να αρέσει αυτό, μπορείς να τραβήξεις την κάρτα και να τη διαβάσεις.

Τώρα τι μου άρεσε:
Όμορφο και πρωτότυπο σχέδιο. Δεν το είχα ξαναδεί να πω την αλήθεια και σε σχέση με ότι κυκλοφορεί αριστερά και δεξιά δεν μπορώ να πω ότι μου θύμισε κάτι.
Μου άρεσε και το θάρρος του ζευγαριού να διαλέξει κάτι μοντέρνο γιατί έχω βαρεθεί ακόμα και από πολύ νεαρά ζευγάρια μα διαλέγουν προσκλητήρια “κλασσικούρες”
Και το κείμενο ήταν συμπαθητικό. Ούτε φανφάρες, ούτε ποιηματάκια, ούτε πολύ τυπικούρες που βλέπω αριστερά και δεξιά σε προσκλητήρια που έχουν κείμενα λες και καλεί ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου (τουλάχιστον…)

Αρκετά λοιπόν με την κριτική, ας ευχηθώ τα καλύτερα για το ζευγάρι και επιστρέφω σύντομα με μια άλλη κριτική!

Ευχαριστήρια Γάμου

  • Posted on January 24, 2009 at 20:27

Νύφες έχουν μέχρι 3 μήνες από την ημερομηνία παραλαβής για να αναγνωρίσουν τα γαμήλια δώρα και συγχαρητηρίων σημειώσεις. Ένα χειρόγραφο, προσωπικά ευχαριστώ απαιτείται για κάθε δώρο. Το σημείωμα θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σύντομη αναφορά στο δώρο, και πώς θα χρησιμοποιηθούν στο νέο σπίτι σας.  Εάν το δώρο είναι νομισματική, δεν αναφέρει το ποσό, αλλά αναφέρω το τι σκοπεύετε να κάνετε με το δώρο, όπως η αγορά ενός αντικειμένου στο μητρώο σας ή το θέτει προς το νέο σπίτι σας.

Νύφες έχουν μέχρι 3 μήνες από την ημερομηνία παραλαβής για να αναγνωρίσουν τα γαμήλια δώρα και συγχαρητηρίων σημειώσεις. Ένα χειρόγραφο, προσωπικά ευχαριστώ απαιτείται για κάθε δώρο. Το σημείωμα θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σύντομη αναφορά στο δώρο, και πώς θα χρησιμοποιηθούν στο νέο σπίτι σας. Εάν το δώρο είναι νομισματική, δεν αναφέρει το ποσό, αλλά αναφέρω το τι σκοπεύετε να κάνετε με το δώρο, όπως η αγορά ενός αντικειμένου στο μητρώο σας ή το θέτει προς το νέο σπίτι σας. Ανακοινώσεις του γάμου είναι σε καλή γεύση, καθώς δεν απαιτούν καμία υποχρέωση να στείλει ένα δώρο (σε αντίθεση με το γάμο / προσκλήσεις υποδοχής). Από την αποστολή τους παλιούς φίλους που έχουν χάσει την επαφή της για κάποιο χρονικό διάστημα, συνεργάτες, πελάτες, τους ανθρώπους που ζουν πολύ μακριά για να παρευρεθεί, και καλούς φίλους που δεν περιλαμβάνονται, όταν είναι περιορισμένες οι κατάλογοι γάμο και την υποδοχή. Ανακοινώσεις θα πρέπει να ταχυδρομηθεί την ημέρα του γάμου, ή μεθαύριο, αλλά μπορούν να αποσταλούν μέχρι και ένα έτος μετά το γάμο έχει πραγματοποιηθεί.Ανακοινώσεις του γάμου είναι σε καλή γεύση, καθώς δεν απαιτούν καμία υποχρέωση να στείλει ένα δώρο (σε αντίθεση με το γάμο /προσκλήσεις υποδοχής). Από την αποστολή τους παλιούς φίλους που έχουν χάσει την επαφή της για κάποιο χρονικό διάστημα, συνεργάτες, πελάτες, τους ανθρώπους που ζουν πολύ μακριά για να παρευρεθεί, και καλούς φίλους που δεν περιλαμβάνονται, όταν είναι περιορισμένες οι κατάλογοι γάμο και την υποδοχή. Ανακοινώσεις θα πρέπει να ταχυδρομηθεί την ημέρα του γάμου, ή μεθαύριο, αλλά μπορούν να αποσταλούν μέχρι και ένα έτος μετά το γάμο έχει πραγματοποιηθεί.


Προσκλητήρια Γάμου Βάπτισης